Gülseren Yurttaş Adına Söyleşi Düzenledik
Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisi Gülseren Yurttaş’ın İski'nin Melen Suyu Projesi'nde çalışırken iş cinayeti nedeniyle ölümünün 3.yıldönümü nedeniyle Emekçi Makine Mühendisleri, Ücretli Çalışan ve İşsiz Mimarlar Topluluğu ile birlikte "Esnek Çalışma, Taşeronlaştırma, Güvencesizlik" konulu bir söyleşi gerçekleştirdik.
29 Eylül Çarşamba günü, EMO İstanbul Şube'de düzenlediğimiz etkinlik, 40 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantının açılışında, iş kazalarının büyük çoğunluğunun sermayenin daha fazla kar elde edebilme hırsından kaynaklandığı, bu nedenle aslında "iş kazası" olarak bilinen durumun aslında "iş cinayeti" olduğu, esnek çalıştırma, taşeronlaştırma uygulamalarının da daha fazla kar elde edebilme amacına hizmet ettiğini bu kavramların da iş cinayetleri ile iç içe olduğu vurgulandı.
Toplantının devamında, bahsedilen uygulamalardan mağdur olmuş konuklar yaşadıkları süreçleri anlattılar. Tersane işçisi ve Tib-Der üyesi Zeynel Kızılaslan, Avcılar Belediyesi'nde TİS hakkını savunduğu için sürgün edilen İnşaat Mühendisi Ali Erdoğan, Beyoğlu Belediyesi'nde mobbinge uğratılarak, önce temizlikçi kadrosunda çalıştırılmak istenen ardından işine son verilen Mimar Özlem Aydın, oda eski yöneticisinin işvereni olduğu bir firmada bir müddet çalışan Makine Mühendisi Bengü Kuzey yaşadıkları ve ve yaşamakta oldukları süreçleri anlatırken, Gülseren Yurttaş’ın kardeşi Hatice Yurttaş da Gülseren Yurttaş'ın ölümüne neden olan iş cinayetinin davasının seyrini aktardı. Ayrıca Hatice Yurttaş mühendislerin emekten yana bir perspektifle örgütlenmeleri gerekliliğine de değindi.
Yaklaşık iki saat süren söyleşinin sonunda, toplantıyı düzenleyen bileşenin önümüzdeki süreçte bir program dahilinde çalışmalarını sürdürmesinin gerekliliği belirtildi ve bundan sonraki etkinlikğin ana gündeminin bir program oluşturulması olmasına karar verildi.