Söyleşi: Güvencesizlik, Esnek Çalışma ve Taşeronlaştırma

22.09.2010

Söyleşi: Güvencesizlik, Esnek Çalışma ve Taşeronlaştırma

Söyleşi: Güvencesizlik, Esnek Çalışma ve Taşeronlaştırma

Sayın Meslektaşımız,

İSKİ’nin Melen Projesi kapsamında bir taşeron şirkette çalışan Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisi meslektaşımız Gülseren Yurttaş’ın 27 Eylül 2007’de vinç bomunun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybedişinin 3. yıldönümündeyiz.

Deneyimli bir mühendis olan Gülseren Yurttaş, işe girdiği ilk gün “Burada iş güvenliği yok” diyerek sesini yükseltmiş olmasına karşın, sermayenin hep daha fazla kâr hırsının önüne geçememiş, ihmaller zinciri sonucunda yaşanan iş kazalarının bir başka kurbanı olmuştur.

Gülseren Yurttaş’ın ölümü göstermektedir ki iş kazaları çalışanların bilgisizliğinden, eğitim eksikliğinden değil; sermayenin maliyet azaltarak daha çok kâr edebilmek için İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği gereklerini yerine getirmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle emekçi ölümleri iş kazası değil, iş cinayetidir.

Öte yandan yeni açıklanacak istihdam paketi önümüzdeki dönemde tersanelerden madenlere, inşaattan hizmet sektörüne her alanda taşeronlaştırma, esnek ve güvencesiz istihdam biçimlerinin daha da yaygınlaşacağını ortaya koymaktadır.

Güvencesiz çalışma ile iş güvenliğinden yoksun çalışma birbirini beslemektedir çünkü her ikisinde de amaç emeğin daha ucuza, hep daha ucuza çalıştırılmasıdır.

Emek sömürüsünün iyice derinleştiği bu süreç, işçileri etkilediği gibi biz ücretli mühendis, mimar ve şehir plancıları da etkilemekte ve giderek daha fazla etkileyecek.

Bu nedenle çeşitli disiplinlerden mühendis, mimar, plancılar olarak bizler, meslektaşımız Gülseren Yurttaş’ın anısına, “Güvencesizlik, Esnek Çalışma ve Taşeronlaştırma” başlıklı bir söyleşide bir araya geliyoruz.

Söyleşimizde, benzer sorunlarla karşı karşıya kalan mühendis, mimar, sağlık emekçisi, tersane çalışanı konuklarımız da aramızda olacaklar. Çünkü biliyoruz ki, ister işçi ister mühendis-mimar, sorunlarımız ve mücadelemiz ortaktır.

Hak gasplarından psikolojik baskılara, sürgünlerden işten atmalara kadar çalışma yaşamındaki tüm sorunlarımız karşısında örgütlenmek ve ortak çözümler üretmek amacıyla 29 Eylül Çarşamba akşamı saat 19:00’da EMO İstanbul Şubesi’nde düzenleyeceğimiz söyleşiye tüm meslektaşlarımızı davet ediyoruz.

Tarih: 29 Eylül 2010 Çarşamba

Saat: 19.00

Yer: EMO İstanbul Şubesi