Kriz, Çalışan Mühendislere Etkisi ve İşsizlik Etkinliği Yapıldı
EMO İstanbul Şubesi Ücretli ve İşsiz Mühendisler Komisyonu tarafından, Çorum'da işsizlik sebebiyle intihar eden Abdullah Kaan ÖZBAĞ'a ithafen "Kriz, Çalışan Mühendislere Etkisi ve İşsizlik" konulu bir etkinlik düzenledi. DİSK uzmanı Umar Karatepe’nin katılımıyla Kriz, Çalışan Mühendislere Etkisi ve İşsizlik konulu söyleşi 2 Mart 2019 tarihinde EMO İstanbul Şubesi PERPA Eğitim ve Konferans salonunda gerçekleştirildi. Komisyon üyesinin açılış konuşması ile başlayan etkinlikte, komisyon üyesi konuşmasında mühendislerin sosyal ve ekonomik durumlarının son yıllardaki dönüşümünü anlatarak meslek odalarının görevlerini, ÜİM Komisyonu’nun işlevi ve komisyonun yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Katılımcıları, ÜİM komisyonuna katılıp çalışmalara omuz vermeleri için davet ederek konuşmasını sonlandırdı.
Açılış konuşmasının sonrasında DİSK adına katılan sendika uzmanı Umar Karatepe “Sınıf Mücadelesi Süreci Olarak Kriz” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Karatepe sunumunda ekonomideki göstergelerin ve krizin altyapısına ilişkin veriler aktardı. Ücretli çalışan mühendisleri ve işsizleri nelerin beklediğine değinerek, sermayenin krizin faturasını çalışanlara nasıl çıkardığına ilişkin örnekler verdi. Sunumunun sınıf mücadelelerinin belleği bölümünde disk uzmanı, 1970’lerde Türkiye Teknik Elemanlar Birliği (TÜTEB) ve Tüm Teknik Elemanlar Derneği (TÜTED) kurulduğunun bilgisini vererek TMMOB yayınlarında tüm teknik elemanların grevli ve toplu sözleşmeli sendikal adresi olarak TÜTED’in gösterildiğini ve 1974,75,76 yıllarında yapılan teknik kurultaylarda teknik elemanların sorunların çözümü için grevli toplu sözleşmeli sendika talebinin dile getirildiğini ifade etti. TÜTED’in ve 1973 sonrasında TMMOB’un teknik elemanların işçilerden ayrı sendikada örgütlenmesi düşüncesine karşı çıktıklarını kol ve kafa emeğinin birlikte örgütlenmesi gerektiğini savunduklarını ve kurultaylarda bu yönde kararlar çıktığını belirtti. Bundan hareketle beyaz yakalıların mavi yakalılarla birlikte örgütlenmesi ve sendikalara üye olmasının gerekliliğine değinen DİSK uzmanı, birkaç sendikanın olduğunu belirterek bunun da yeterli olmadığını haklarını gerçekten savunacak sendikalara üye olmasının gerekliliğini vurguladı.
Yaklaşık kırk kişinin katıldığı etkinlikte verilen kısa süreli aradan sonra mühendislerin, yapılan sunuma, mühendis asgari ücretine ve bunun takibine ilişkin sorularına verilen cevaplarla devam edildi. 1970’lerde TMMOB’un örgütlülük ve sendikalaşma bakış açısıyla bugünkü TMMOB’un bakış açısında ciddi farklılıklar olduğu, TMMOB’un bugünkü bakış açısının en basitinden EMO yönetiminin çalışanlarıyla görüşmelerini sürdürdüğü TİS sözleşmesinde kendi çalışan teknik personelini sendikanın da onayıyla kapsam dışı bırakmasında, kendi çalışanlarına esnek çalışmayı, kısmi çalışmayı dayatmasında ve kazanılmış haklarını tırpanlamaya çalışmasında vücut bulduğu ifade edilerek EMO yönetiminin bu tutumunu eleştiren katılımcılar da oldu.
Komisyon adına etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen komisyon raportörünün etkinliği kapatırken mühendislerin işçileşme süreci ile beraber hak arama mücadelelerinin de bu eksenle yürümesi gerektiğini söyleyerek, ücretli çalışan mühendislerin ve işsiz mühendislerin odaların ilgili kurullarında yeterince temsil edilmediğine vurgu yaptı. Ücretli çalışan mühendisler ve çalışan mühendislerin daha çok temsil edilmesi gerektiğine daha çok kürsü kullanması gerektiğine vurgu yaparak bununda ancak ücretli çalışan mühendislerin örgütlülükleri çerçevesinde örgüt içi demokrasi kanallarını zorlayarak ulaşılabilecek bir sonuç olacağını belirtti. Bu çerçevede komisyonun, katılımcılara ÜİM komisyonuna güç vermeleri için yapılan çağrıyı yineleyerek başta sunucular olmak üzere katkı koyan ve katılan herkese teşekkür ederek etkinliği sonlandırdı.